Èxit en el Taller d’Intel·ligència Artificial per a PIMES

El passat 18 de juny, es va celebrar amb gran èxit el taller “Digital Mindset: IMPULSA LA TEUA COMPETITIVITAT AMB LA INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL” en Cambra València, dirigit a les empreses de la Comunitat Valenciana amb potencial internacional. Aquest esdeveniment, organitzat per Cambra de València, ENN_Seimed i la UCIE IFIC, va reunir a més d’una dotzena d’empresaris i emprenedors interessats a conéixer com la intel·ligència artificial (IA) pot transformar els seus negocis.

Durant el taller, els participants van tindre l’oportunitat d’aprendre sobre les aplicacions pràctiques de la IA en diferents àrees empresarials de la mà de José Enrique García Navarro, coordinador de la Unitat Científica d’Innovació Empresarial de l’IFIC. A més, es van presentar les eines i recursos que el projecte INNDIH, en el qual UV, CSIC, EEN_SEIMED participen com a membres del consorci, posa a disposició de les pimes. Amb suport dels tècnics, els participants van realitzar un diagnòstic personalitzat del seu nivell de digitalització, amb el qual aprofundir en les oportunitats que aquesta tecnologia pot aportar en els seus processos.

El taller va concloure amb una sessió de preguntes i respostes, on els empresaris van poder resoldre els seus dubtes i rebre assessorament personalitzat sobre com implementar la IA en els seus negocis. Els organitzadors van anunciar que, a causa de l’èxit d’aquesta edició, s’estan planificant futures sessions per a seguir donant suport a les pimes en la seua transformació digital.

El MICIU presenta a informació pública el projecte de Reial decret que desenvolupa el sexenni de transferència i amplia l’abast dels quinquennis d’investigació

Font: MICIU

  • Aquest tràmit estarà obert 15 dies per a recollir les aportacions i comentaris d’aquelles persones que estiguen interessades a fer-ho.
  • La ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha destacat que, amb aquest tràmit, el MICIU fa un nou pas per a l’aprovació d’aquest Reial decret, tan demandat per la comunitat científica i universitària del nostre país, recollit en la Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació.

El Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (MICIU) ha presentat a informació pública el projecte de Reial decret pel qual es desenvolupa el sexenni de transferència i s’amplia l’àmbit d’aplicació dels quinquennis d’investigació, com es recull en la nova Llei de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació. Aquest tràmit estarà obert 15 dies per a recollir les aportacions i comentaris d’aquelles persones que estiguen interessades a fer-ho.En el cas dels sexennis de transferència, es produeix una ampliació objectiva del seu àmbit amb incentius que arribaran no sols a l’activitat investigadora, com ocorria fins ara, sinó també a la transferència dels resultats de la investigació efectuada pel personal investigador funcionari de carrera pertanyent als Organismes Públics d’Investigació (OPIS) de l’Administració General de l’Estat.En el cas dels quinquennis del personal d’investigació dels Organismes Públics d’Investigació (OPIS), aquests avaluaran i reconeixeran per primera vegada tots els mèrits d’investigació realitzats anteriorment en el sector públic i en qualsevol universitat, tant a Espanya com a l’estranger. Fins al moment, els quinquennis només reconeixien l’experiència en els OPIS del nostre país.La ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha destacat que, amb aquest tràmit, “el MICIU fa un nou pas per a l’aprovació d’aquest Reial decret, tan demandat per la comunitat científica i universitària del nostre país”, tal com recull la Llei de la Ciència.Morant ha explicat que aquest Reial decret “afavorirà que la ciència arribe a tota la societat, a les empreses i les administracions públiques, perquè incentivem la transferència dels resultats de la investigació. És essencial que aquests resultats arriben a la ciutadania i es puguen beneficiar d’ells”.En definitiva, ha assegurat Morant, “suposa un avanç fonamental perquè Espanya es convertisca en un país basat en el coneixement i pose la ciència al centre de les seues polítiques”.

Enllaç: Projecte de Reial decret pel qual es modifiquen diversos reials decrets reguladors de les avaluacions del personal investigador dels Organismes Públics d’Investigació i del personal docent i investigador de les Universitats públiques.

Desenvolupen un escàner únic per a planificar la prototeràpia contra el càncer

Font: Nota de premsa CSIC

L’Institut de Física Corpuscular (CSIC-UV), l’Institut d’Estructura de la Matèria (CSIC) i la Universitat Complutense de Madrid (UCM) desenvolupen el primer escàner per a tomografia amb protons enterament espanyol.

Una col·laboració liderada pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i formada per l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, l’Institut d’Estructura de la Matèria (IEM-CSIC) i la Universitat Complutense de Madrid (UCM), ha aconseguit desenvolupar el primer escàner per a tomografia amb protons enterament espanyol. Este nou dispositiu permet obtindre imatges a partir de les partícules que s’empren en prototeràpia, una nova tècnica per a tractar el càncer, i així planificar millor les dosis del tractament. Els primers resultats d’este projecte han sigut publicats recentment en la revista The European Physical Journal Plus.

La prototeràpia és una forma avançada de tractament del càncer que utilitza protons. En els últims anys ha guanyat popularitat a causa dels seus avantatges sobre la radioteràpia convencional, ja que les característiques d’estes partícules que formen el nucli atòmic permeten depositar quasi tota la seua energia en les cèl·lules tumorals sense afectar a penes el teixit sa. No obstant això, per a poder planificar el tractament correctament es requerixen imatges mèdiques del pacient.

Estes imatges s’obtenen ara amb raigs X a través de les anomenades tomografies axials informatitzades (TACs). No obstant això, el tractament posterior es realitza amb feixos de protons, no amb raigs X (compostos per fotons, les partícules de la llum), la qual cosa introduïx incerteses a l’hora de planificar el tractament i calcular les dosis correctament.

Una possible solució a este problema seria obtindre les imatges directament amb protons. L’innovador escàner desenvolupat per la col·laboració espanyola liderada pel CSIC és el primer del seu tipus a Espanya que aconseguix este objectiu, destaquen els investigadors. “Encara que actualment és un escàner preclínic que ha obtingut imatges de maniquins xicotets, els resultats han sigut prometedors i han demostrat la viabilitat del concepte”, afirma Enrique Nácher, científic del CSIC en l’IFIC que dirigix este projecte.

L’equip d’investigació ha combinat un conjunt de detectors de seguiment i un centellejador d’alta resolució d’energia per a detectar l’energia residual dels protons. Van utilitzar diversos maniquins que es van irradiar amb protons en un centre de prototeràpia a Cracòvia (Polònia). Van mesurar els maniquins en diferents angles per a obtindre imatges reconstruïdes per retroproyección filtrada, que es van utilitzar per a determinar les capacitats de l’escàner i validar el seu ús com a escàner de protons per tomografia computada (proton-CT).

Segons els resultats de l’article, l’escàner pot produir imatges de qualitat mitjana-alta, amb un poder de resolució comparable al d’altres escàners d’última generació. En opinió dels investigadors, si el sistema s’escala adequadament podria utilitzar-se per a obtindre imatges de pacients abans de la prototeràpia, millorant significativament la precisió en la planificació del tractament. “Això permetria optimitzar la deposició de dosi en el teixit cancerós, minimitzant l’exposició de teixit sa”, explica l’investigador de l’IFIC.

Reutilització de recursos

L’escàner de protons desenvolupat per la col·laboració entre l’Institut de Física Corpuscular, l’Institut d’Estructura de la Matèria i la Universitat Complutense de Madrid, s’ha construït reutilitzant instrumentació i materials d’antics prototips d’altres projectes de física nuclear que ja no eren útils per als seus propòsits originals. Este enfocament ha permés maximitzar la reutilització de recursos sense necessitat d’invertir en nova instrumentació, promovent l’ús eficient i sostenible dels recursos existents, destaquen els seus promotors.