Font: Ministeri de Ciència i Innovació d’Espanya
- La ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, va clausurar el passat 13 de desembre un acte celebrat a l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), on es va signar el conveni de cessió dels terrenys per part de la Universitat de València (UV) al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Aquesta cessió permetrà iniciar la primera fase del projecte de construcció d’una instal·lació d’hadronteràpia basada en un accelerador d’ions de carboni.
- Morant ha destacat que el Govern d’Espanya “està fent la major inversió que mai s’ha fet en la història per a la investigació en la cura de malalties com el càncer”.
La ministra també ha anunciat que el Govern invertirà 21,8 milions d’euros en la primera infraestructura d’investigació d’hadronteràpia basada en un accelerador d’ions de carboni d’Espanya. Aquesta tecnologia pionera, situada a l’IFIC, tindrà un paper fonamental en la lluita contra el càncer.
“Hi ha molt pocs països al món que estiguen investigant aquesta tecnologia tan prometedora. Hui és un dia molt especial per a enviar un missatge clar a la ciutadania: estem fent la major inversió que mai s’ha fet en la història per a investigar malalties com el càncer”, ha declarat Morant.
Aquest anunci s’ha realitzat durant l’acte on s’ha formalitzat el conveni de cessió dels terrenys per part de la UV al CSIC. La primera fase del projecte se centrarà en la construcció d’un accelerador d’ions de carboni, amb l’IFIC com a seu d’aquesta infraestructura d’investigació capdavantera.
La proposta que acollirà l’IFIC, un centre mixt del CSIC i la UV, preveu el desenvolupament d’un accelerador-injector lineal d’ions de carboni (C6+) amb una energia d’almenys 10 megaelectrovolts per nucleó (MeV/n). Aquest serà el primer pas per a una instal·lació completa d’ions de carboni. Una vegada operativa, aquesta infraestructura d’investigació donarà suport a estudis biomèdics preclínics i investigacions en radiobiologia.
L’hadronteràpia: un tractament prometedor contra el càncer
L’hadronteràpia amb protons o ions de carboni es perfila com una de les teràpies més efectives en el futur dels tractaments radiològics contra el càncer. Permet irradiar els teixits tumorals amb una precisió extrema i amb molt menys dany als teixits sans, un aspecte clau en el tractament de casos pediàtrics i tumors radioresistents.
Compromís del Govern amb la tecnologia innovadora
En la seua intervenció, la ministra Morant ha remarcat el compromís del Govern d’Espanya per a impulsar tecnologies disruptives i donar suport a empreses innovadores, actuant com a Estat emprenedor.
“Allà on el mercat no arriba, entra la inversió pública. Per això és tan important posar en valor la ciència pública del nostre país, perquè a través de l’administració pública i dels impostos de tots els ciutadans, estem invertint en tecnologia de futur que encara no existeix”, ha assegurat.
En aquest sentit, ha afirmat que “el projecte que estem duent a terme és el resultat de la vocació pública del Govern d’Espanya, que té clarament la convicció que no hi haurà progrés ni futur sense ciència”.
Morant també ha destacat el treball de les institucions implicades en el projecte, com la UV, el CSIC, el Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI), el Centre d’Investigacions Energètiques, Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT) i l’empresa Added Value Solutions S.L. (AVS).
Participants i assistents
A la taula redona de la presentació del projecte han participat:
- Raquel Yotti, comissionada del PERTE per a la Salut de Vanguàrdia,
- Carlos Ferrer, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló,
- Juan Fuster, professor d’investigació de l’IFIC,
- José Manuel Pérez, director de la Divisió de Tecnologies del CIEMAT,
- Kauzar Saleh Contell, directora d’I+D d’AVS,
- María Vega Gil, directora de Certificació i Compra Pública d’Innovació del CDTI,
- Marta Puyol, directora d’Investigació de l’Associació Espanyola Contra el Càncer.
Altres assistents han sigut:
- Juan Antonio Sagredo, alcalde de Paterna,
- Eloísa del Pino, presidenta del CSIC,
- Carlos Hermenegildo, vicerector d’Investigació de la UV,
- Núria Rius, directora de l’IFIC,
- José Moisés Martín, director general del CDTI, entre altres autoritats.