Font: Noticies IFIC

La infraestructura d’intel·ligència artificial Artemisa, instal·lada a l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València, ha sigut beneficiària d’una ajuda destinada a l’adquisició d’equipament científic-tècnic en el marc del Subprograma Estatal d’Infraestructures i d’Equipament Científic-Tècnic. Aquesta subvenció, cofinançada pel Ministeri de Ciència i Universitats, el CSIC i l’IFIC, s’emmarca dins del Programa Estatal per a Impulsar la Investigació Científic-Tècnica i la seua Transferència, l’objectiu del qual és enfortir la capacitat investigadora dels centres i promoure el desenvolupament de tecnologies avançades.

Gràcies a aquesta concessió, Artemisa ampliarà les seues capacitats de computació avançada i processament de dades, consolidant-se com una referència en l’àmbit de la intel·ligència artificial (IA) i l’aprenentatge automàtic (Machine Learning) aplicats a la física de partícules i altres àrees científiques. En particular, la inversió permetrà l’adquisició de nous servidors amb unitats de processament gràfic (GPUs) d’última generació, així com la millora de la infraestructura d’emmagatzematge i connectivitat de dades. El finançament obtingut (1,2M EUR) permetrà duplicar la capacitat de càlcul actual de la infraestructura.

Aquest reforç en l’equipament d’Artemisa contribuirà a l’execució de projectes científics de gran impacte, facilitant l’anàlisi de dades en experiments de física d’altes energies, el desenvolupament de models d’IA aplicats a la investigació mèdica i l’estudi de tècniques avançades de simulació computacional. A més, la millora de la infraestructura afavorirà la col·laboració amb altres centres nacionals, impulsant la transferència de coneixement i l’aplicació de la IA en múltiples disciplines.

“La concessió d’aquesta ajuda subratlla el compromís de l’IFIC i de la comunitat científica amb el desenvolupament d’infraestructures de vanguarda, essencials per al progrés de la investigació a Espanya i el seu posicionament en l’àmbit internacional”, comenta José Enrique García, investigador de l’IFIC i responsable d’Artemisa.

Sobre la infraestructura:

La infraestructura Artemisa va nàixer per la necessitat dels grups de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) d’una infraestructura singular dedicada a la Intel·ligència Artificial. Encara que inicialment era d’ús exclusiu de l’institut, ja en 2021 es va identificar la creixent necessitat en l’àmbit acadèmic d’aquest tipus d’infraestructures, i el seu ús es va estendre a tot tipus d’estudis i centres d’investigació. Recentment, sent ja una infraestructura consolidada, es va obrir el seu ús a empreses (PIMEs) a través del programa europeu de “Digital Innovation Hub” (InnDIH).

Artemisa compta actualment amb 23 servidors que allotgen processadors NVIDIA GPU Volta V100, 11 servidors amb una GPU NVIDIA Ampere A100 i un servidor amb 8 GPUs del mateix model. Els servidors estan especialment adaptats per a realitzar càlculs en intel·ligència artificial. A més d’aquests servidors, que han d’utilitzar-se en mode batch, hi ha disponibles dues interfícies on els usuaris poden assajar prèviament els seus programes. Artemisa compta addicionalment amb un sistema d’emmagatzematge i de CPUs d’última generació.