L’investigador de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC) i científic titular del CSIC, Germán Rodrigo, juntament amb els agents d’innovació de la Unitat Científica d’Innovació Empresarial (UCIE) de l’IFIC, van participar el passat 27 de març a l’esdeveniment Spain Quantum Network, celebrat a Madrid i organitzat per Itecam (Centre Tecnològic Industrial de Castilla-La Mancha). Aquest fòrum nacional va reunir experts en computació quàntica de centres de recerca, universitats i empreses tecnològiques amb l’objectiu de fomentar la col·laboració i el desenvolupament de projectes innovadors en aquest camp emergent.

Durant l’esdeveniment, Germán Rodrigo va presentar la seua recerca a l’IFIC sobre l’ús de les fluctuacions del buit quàntic per al desenvolupament d’algorismes que milloren les prediccions en física de partícules. Aquesta línia de recerca té un gran potencial per revolucionar la simulació de processos quàntics en acceleradors com el LHC, així com obrir noves vies per al desenvolupament d’aplicacions en computació quàntica. Per la seua part, els representants de la UCIE van destacar el paper de l’IFIC en la transferència de coneixement cap al sector empresarial, promovent sinergies entre la recerca fonamental i la innovació aplicada.

El Spain Quantum Network va incloure ponències i sis dinàmiques de grup en què van participar al voltant de 100 tecnòlegs per debatre sobre les qüestions claus de la computació quàntica. Les sessions, moderades per experts com Javier Mas Solé (TalentQ Quantum Spain) i Pilar Troncoso (QCentroid), van facilitar l’intercanvi d’idees i la creació de noves col·laboracions.

Aquest esdeveniment es va emmarcar dins de Quantum Spain, una iniciativa nacional clau per a l’impuls de la computació quàntica al país. En aquest context, es va presentar el projecte QUORUM, un ecosistema de col·laboració en què participen entitats com FIDESOL, Gradiant, Itecam, CESGA, Fujitsu i QCentroid, que té com a objectiu fomentar la innovació en tecnologies quàntiques a Espanya. QUORUM, finançat per fons europeus sota el Next Generation EU i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i finançat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic i la Innovació (CDTI), busca generar coneixement, transferir tecnologia i desenvolupar talent en aquest camp emergent.

La participació de l’IFIC en aquest fòrum reafirma el seu compromís amb la tecnologia d’avantguarda i amb l’exploració de noves oportunitats en la computació quàntica, contribuint de manera activa al progrés científic i al creixement del sector tecnològic.