La Agència Valenciana de l’Innovació (AVI), l’instrument de la Generalitat Valenciana per a coordinar la seua estratègia d’innovació, continua potenciant la Unitat Científica d’Innovació Empresarial (UCIE) de l’Institut de Física Corpuscular, (IFIC/ CSIC-UV), durant l’any 2022, amb la concessió d’una ajuda anual.

Aquesta ajuda, per primera vegada concedida per la agència en concurrència competitiva, té com a objecte afavorir la transferència de coneixement i connectar els centres d’investigació i universitats amb els desafiaments i necessitats del sistema productiu. Per a això subvenciona diferents accions que poden ser susceptibles de cofinançament en un 60% pel Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2021-2027.

En els seus quatre anys d’existència, la UCIE del IFIC ha promogut el desenvolupament de més de 15 projectes innovadors en col·laboració amb empreses i instituts tecnològics i d’investigació de la Comunitat Valenciana.

La AVI ha destinat enguany quasi 5 milions d’euros per a finançar 11 UCIEs en centres d’excel·lència investigadora de la Comunitat Valenciana, a fi d’impulsar la investigació aplicada i orientada al teixit productiu. S’amplia per tant la xarxa d’Unitats Científiques d’Innovació Empresarial (UCIES) en centres d’excel·lència investigadora, amb la incorporació de l’Institut d’Investigació, Desenvolupament i Innovació en Biotecnologia Sanitària de la Universitat Miguel Hernández (IDIBE-UMH) i l’Institut Valencià d’Investigació en Intel·ligència Artificial (VRAIN) de la Universitat Politècnica de València (UPV).

També en el marc del seu programa de valorització dels resultats d’investigació, la AVI finançarà amb al voltant de 4,5 milions el desenvolupament d’un total de 17 prototips i proves pilot en universitats, centres d’investigació i instituts tecnològics.

En la resolució de concessió de quatre dels seus sis programes anuals d’ajuda per a impulsar i enfortir el sistema d’innovació de la Comunitat, la Generalitat finança el desenvolupament de 103 projectes d’innovació per valor de 14,5 milions d’euros.

La UCIE del IFIC es va crear en 2018 amb l’objectiu d’acostar els resultats d’investigació de l’Institut a l’entorn industrial implementant dues estratègies: acostar la investigació del mateix a les necessitats de les empreses i donar suport a l’establiment de col·laboracions amb altres agents del sistema valencià d’I+D+i per a aconseguir una transferència efectiva de les tecnologies generades en el IFIC.

Entre aquestes tecnologies destaquen les aplicacions mèdiques de la Física, com són el tractament d’imatges per a ajudar al diagnòstic, l’assistència quirúrgica i el desenvolupament de noves tecnologies en acceleradors amb aplicacions clíniques. També de gran potencial són el desenvolupament d’aplicacions vinculades a la intel·ligència artificial, l’electrònica i el medi ambient. Aquestes tecnologies sorgeixen de l’experiència del IFIC en la investigació bàsica dels elements que formen la matèria, camp on és un centre pioner a Espanya.