Font: https://webific.ific.uv.es/web/content/el-ific-recibe-la-acreditaci%C3%B3n-severo-ochoa-como-centro-de-excelencia-de-manos-de-la

L’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt de la Universitat de València i el CSIC, va rebre la setmana passada l’acreditació com a Centre d’Excel·lència Severo Ochoa en un acte que va ser presidit per la Ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant. A l’esdeveniment van assistir representants de tots els centres i unitats acreditats en aquest programa d’excel·lència entre 2018 i l’actualitat, i també va comptar amb la presència del director de l’Agència Estatal d’Investigació, Domènec Espriu, la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino, la rectora de la Universitat de València, María Vicenta Mestre, i el president del Comitè Científic de la Fundació “la Caixa”, Javier Solana.

El programa de Centres d’Excel·lència Severo Ochoa i Unitats d’Excel·lència María de Maeztu busca impulsar la qualitat de la investigació científica espanyola mitjançant el reconeixement d’organismes d’investigació que destaquen per la rellevància i l’impacte de les seues activitats. El reconeixement s’atorga a través d’una convocatòria competitiva les sol·licituds de la qual són avaluades per un comitè científic internacional. Els criteris per a aquesta avaluació inclouen l’impacte de la investigació a escala global, la generació de coneixement de frontera, la capacitat per a formar i atraure recursos humans a escala internacional, la col·laboració amb altres centres d’investigació de primer nivell i les activitats de transferència i divulgació del coneixement a la societat. Els centres i unitats reconeguts abasten una àmplia gamma de disciplines científiques, des de les matemàtiques, la física, la química i l’enginyeria, fins a les humanitats i les ciències socials, passant per les ciències de la vida i la medicina.

L’IFIC rep la distinció Severo Ochoa per segona vegada, després d’una primera etapa en el període 2015-2019. En aquesta ocasió, el projecte concedit és per quatre anys amb un total de 5,5 milions d’euros, mentre que l’acreditació té una validesa de sis anys, fins al març de 2030. A més del reconeixement social i científic, l’acreditació permet l’accés prioritari a altres iniciatives per a promoure la investigació.

En l’acte, celebrat al CaixaForum de Madrid, la ministra Morant va destacar la “profunda capacitat transformadora” d’aquestes institucions d’excel·lència per a contribuir, des de la ciència, a afrontar els reptes als quals Espanya s’enfronta com a país. “Sou la prova que la ciència, el benestar i la democràcia són tres pilars indiscutibles i inseparables que hem de cuidar i enfortir”, va assenyalar.

Sobre l’IFIC

L’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV) és pioner a Espanya en la investigació en física de partícules, física nuclear i d’astropartícules, així com en les seues aplicacions tant en física mèdica com en altres camps de la ciència i la tecnologia. L’IFIC té una arrelada trajectòria de participació en projectes científics internacionals, juntament amb institucions com el CERN o Fermilab, i els seus investigadors es troben a l’avantguarda del coneixement científic en física fonamental.

Gràcies a aquesta distinció, l’IFIC pretén acostar la investigació fonamental a la societat, promovent una integració més profunda de la ciència en el teixit social i econòmic. Per a aconseguir-ho, s’ha dissenyat una estratègia basada en iniciatives innovadores en àrees com les tecnologies quàntiques, la física mèdica i la instrumentació avançada, essencials per a l’avenç del coneixement científic i amb un gran potencial per a generar aplicacions amb impacte directe en la vida quotidiana en camps com la salut, l’energia i les comunicacions. Un component essencial d’aquest programa és l’enfortiment de la transferència de tecnologia, incloent-hi aliances amb empreses i altres centres d’innovació, per a facilitar l’aplicació pràctica d’aquestes investigacions.

A més, el projecte Severo Ochoa de l’IFIC té un fort compromís amb la formació de noves generacions de personal investigador, brindant-li les eines necessàries per a enfrontar-se als desafiaments tecnològics que estan sorgint dels avanços en intel·ligència artificial. “Aquest pla estratègic, a més de reforçar i diversificar la nostra investigació, està dissenyat per a anticipar i respondre als reptes del futur. La ciència està en constant evolució, i amb aquest enfocament volem assegurar-nos que l’IFIC es mantinga a l’avantguarda en el desenvolupament de noves tecnologies i en la creació de solucions que beneficien la societat en el seu conjunt”, assegura Verónica Sanz, investigadora principal del projecte Severo Ochoa a l’IFIC.