Font: Notícies IFIC

La Chips Joint Undertaking (Chips JU) ha aprovat el finançament per a la creació d’una xarxa de centres especialitzats en disseny de semiconductors a Espanya, anomenada MicroNanoSpain. Aquesta iniciativa compta amb la participació de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), un centre mixt del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de València (UV). El projecte ha sigut presentat per un consorci d’universitats, centres de recerca i associacions empresarials espanyoles, dins de la convocatòria europea per als Centres de Competència en Disseny de Xips, amb l’objectiu de reforçar la indústria de semiconductors al continent.

El Programa Chips for Europe considera aquests Centres de Competència essencials per a augmentar la visibilitat del sector i oferir accés obert i no discriminatori a infraestructures tecnològiques. A més, tindran un paper clau en la creació de xarxes educatives i formatives, connectant institucions amb la xarxa europea de centres especialitzats. Els Centres de Competència en Tecnologia de Xips (CCC), establits dins del marc del Chips JU i el Chips Act de la UE, proporcionaran accés a coneixements avançats, experimentació i prototipat, i es dirigiran a ajudar empreses, especialment PIME, a millorar les seues capacitats en disseny i desenvolupament de productes basats en semiconductors.

Els CCC oferiran una varietat de serveis dirigits a tots els interessats en la indústria dels semiconductors, incloses startups i PIME, amb la finalitat d’impulsar la innovació i el creixement en aquest sector clau. Aquests serveis inclouen:

  • Facilitar accés a plataformes de disseny i a les “línies pilot.”
  • Donar suport als agents interessats en desenvolupar solucions de semiconductors (transferència de tecnologia).
  • Proveir accés a formació en competències.
  • Facilitar connexions amb la Xarxa Europea de Centres de Competència.
  • Promoure el “Fons de Xips” i facilitar l’accés al capital risc.
  • Sensibilització, promoció de serveis i presentació de casos d’èxit.

 

L’IFIC com a Centre Associat

L’IFIC disposa d’instal·lacions d’última generació en informàtica, electrònica i mecànica. Aquestes instal·lacions han sigut essencials perquè l’IFIC lidere el desenvolupament de detectors amb tecnologia avançada. La seua capacitat queda demostrada en la construcció i prova de sistemes de detectors i instrumentació per a grans instal·lacions i experiments de física. Recursos clau inclouen la seua sala blanca, una infraestructura singular, i el laboratori d’electrònica, que, gràcies al seu equipament d’alt nivell i personal qualificat, pot participar en totes les etapes de R+D en sensors i electrònica (front-end i back-end) fins a l’entrega de sistemes complets, incloent-hi integració i control de qualitat.

“La certificació de l’IFIC com a Centre de Competències en tecnologies semiconductores reconeix més de tres dècades de dedicació al desenvolupament en tecnologies de silici, des de les primeres fases de R+D i solucions d’alta innovació tecnològica fins a la producció de sistemes complets per als grans experiments de física nuclear, de partícules i d’astrofísica a nivell mundial,” afirma Carlos Mariñas, investigador i responsable de l’IFIC dins del Centre de Competència MicroNanoSpain.

 

La Representació de l’IFIC en Congressos del Sector: ChipNation

Els dies 2 i 3 de desembre es va celebrar a València la segona edició del ChipNation, el congrés de referència a nivell nacional en el sector dels microxips. Carlos Mariñas hi va participar amb una ponència sobre la Càtedra de Materials Avançats de la UV, on va presentar l’IFIC, va exposar les seues capacitats i va detallar dos projectes que s’estan desenvolupant amb les empreses FYLA Laser i DECTRIS en aquest context.

“L’organització del congrés ChipNation a València representa un ferm suport a l’ecosistema robust de semiconductors existent a la ciutat. L’IFIC, com a centre de referència en el sector, té un pes específic en l’organització i desenvolupament d’aquest esdeveniment,” afegeix Mariñas.

La Unitat Científica d’Innovació Empresarial de l’IFIC (UCIE) també va assistir al congrés, centrant-se en continguts i accions específiques en l’àrea de transferència i participant en les activitats de networking organitzades durant la trobada. Aquesta unitat actuarà com a porta d’entrada a l’IFIC per a les empreses i administracions que sol·liciten els serveis i infraestructures de l’institut, oferides a través del Centre de Competències MicroNanoSpain.

La trobada, celebrada a les instal·lacions de CaixaForum València, tenia com a objectiu establir una fulla de ruta definida per a la inversió d’empreses i administracions públiques en un moment clau per al sector a nivell continental, segons va explicar l’Associació Espanyola de la Indústria de Semiconductors (AESEMI) en col·laboració amb València Silicon Cluster (VASIC), mitjançant un comunicat.

 

Altres Col·laboracions Rellevants en el Sector

Carlos Mariñas també ha sigut convidat a participar en el Grup de Treball de Semiconductors per a l’informe sobre “El Futur de la Competitivitat Europea”, conegut com a Informe Draghi.

“És el moment de la veritat en el sector, i no podem oblidar que les accions en semiconductors i microelectrònica tenen un impacte directe en un gran nombre d’aspectes del nostre dia a dia. L’informe Draghi identifica de forma extensa una sèrie de mancances de la UE en diversos àmbits i defineix possibles línies d’actuació per a recuperar o mantenir la nostra posició de lideratge davant d’altres mercats. El grup de treball en el qual participe intentarà adaptar les polítiques proposades a la realitat del nostre país i proposar línies d’actuació pròpies, segons les característiques del nostre sistema productiu,” apunta Mariñas.

Mario Draghi, economista italià, expresident del Consell de Ministres d’Itàlia i expresident del Banc Central Europeu, va ser elegit per la Comissió Europea per a elaborar un informe amb la seua visió personal sobre el futur de la competitivitat europea. L’informe estableix els reptes industrials i empresarials al mercat únic i proposa un nou pla per a la prosperitat i competitivitat sostenibles a Europa.